Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Nets Payment with Paypal Payment with Vipps

Før barnehagestart – Hva skal du tenke på?

|12/10, 2024

Før barnehagestart – Hva skal du tenke på?

Å begynne i barnehagen er en stor milepæl både for deg og barnet ditt. Det betyr nye rutiner, nye vennskap og en helt ny hverdag. For noen barn er dette første gang de er uten en forelder over lengre tid, og det kan være en følelsesladet tid. Så, hva bør du som forelder tenke på før barnehagestart? Hvordan kan du best forberede barnet ditt, og hva trenger barnet å ha med seg for å føle seg trygt og komfortabelt i sitt nye miljø?

Her går vi gjennom alt du trenger å vite før barnehagestart, fra praktiske forberedelser til hvordan du kan hjelpe barnet ditt med å føle seg trygt og sikkert under tilvenningen.

Forberedelser før barnehagestart

For mange barn kan det være en trygghet å få besøke barnehagen før oppstart, slik at de kan bli kjent med miljøet og møte personalet. Mange barnehager tilbyr korte introduksjoner der dere kan komme og leke litt, noe som kan hjelpe barnet med å kjenne igjen omgivelsene på den første dagen.

Snakk gjerne også positivt om barnehagen hjemme. Fortell om de morsomme tingene barnet skal gjøre, og de nye vennene det skal få. Dette kan hjelpe til med å redusere usikkerheten og skape nysgjerrighet rundt det nye stedet.

Det kan også være lurt å justere rutinene hjemme før barnehagestart. Kanskje dere kan begynne å følge samme rutiner for måltider og hvile som i barnehagen? På den måten blir overgangen smidigere, og barnet får lettere til å tilpasse seg den nye hverdagen.

Tilvenning – En viktig periode

Barnehager har ulike rutiner for tilvenning, men felles for alle er at det alltid er en tid der barnet gradvis venner seg til sitt nye miljø. Tilvenningsperioden kan ta alt fra noen dager til et par uker, avhengig av hvordan barnehagen jobber, og hva barnet trenger. Under tilvenningen er det viktig at du som forelder viser at barnehagen er et trygt sted. Selv om du selv føler deg nervøs eller usikker, er det viktig at du snakker positivt om barnehagen, personalet og de andre barna.

Det er helt normalt å føle bekymring som forelder i denne perioden. Men husk at barn ofte speiler dine følelser. Ved å være rolig og positiv, signaliserer du til barnet at det er trygt å være i barnehagen. Hold avskjedene korte, men kjærlige, selv om barnet gråter – separasjonsangst er vanlig i starten, og det er ofte selve avskjeden som er vanskelig for barnet, ikke barnehagen.

Hva bør barnet ha med seg?

Barnehager tilbringer ofte mye tid ute, uansett årstid, noe som betyr at riktig klær er avgjørende. Barnet bør kunne leke og bevege seg fritt, uansett vær, så sørg for å pakke klær og skiftetøy.

Her er en sjekkliste over viktig klær å pakke før barnehagestart:

  • Ullundertøy eller termoundertøy
  • Fleecekledning eller annet varmt lag til kjølige dager
  • Skalljakke og skallbukser som beskytter mot vind og regn
  • Vinterdress for veldig kalde vinterdager
  • Regntøy (jakke og bukser) samt vanntette støvler
  • Skiftetøy – minst 2-3 sett med innendørs klær
  • Luer, votter og sokker i flere sett
  • Solhatt om sommeren

Husk å merke alle plaggene med barnets navn for å redusere risikoen for at noe forsvinner. Dette gjelder spesielt små ting som votter og sokker, som lett kan forsvinne.

Andre viktige ting:

  • Smokk, hvis barnet bruker det
  • Kosebamse eller koseklut for trygghet under hvile
  • Bleier, dersom barnehagen ikke stiller dette til disposisjon
  • Innesko eller sklisikre sokker
  • Solkrem med faktor 50+ om sommeren
  • Drikkeflaske – mange barnehager ønsker at barna har sin egen drikkeflaske

Foreldrenes rolle under tilvenningen

Som forelder spiller du en viktig rolle i hvordan barnet opplever tilvenningen. Det kan være vanskelig å forlate barnet når det gråter, men det er viktig å stole på personalet og vise barnet at det er trygt å være i barnehagen. Hvis du føler deg bekymret, kan du alltid kontakte personalet litt senere for å høre hvordan det går. Ofte går den første separasjonen raskt over, og barnet begynner å leke og ha det gøy.

Gi også barnet tid til å bli vant til det nye miljøet. Det er normalt at barnet er ekstra klengete hjemme den første tiden etter barnehagestart, og det kan også hende at barnet er mer slitent enn vanlig. Dette er helt normalt, ettersom det er mange nye inntrykk å bearbeide.

Planlegg litt ekstra tid

Tilvenningsperioden kan noen ganger ta lengre tid enn forventet, så det kan være lurt å planlegge ekstra tid i kalenderen. Sørg for å ha noen ekstra dager i tilfelle det tar lenger tid å levere barnet, eller hvis barnet trenger litt ekstra tid til å bli vant til barnehagen.

Når barnet er innkjørt, og hverdagen har startet, kan det også være lurt å ikke planlegge for mange aktiviteter om kvelden og i helgene de første ukene. Barnet vil sannsynligvis være trøtt og ha behov for hvile etter en dag fylt med nye inntrykk.

Oppsummering

Barnehagestart er en stor overgang både for barn og foreldre, men med de riktige forberedelsene kan det bli en positiv opplevelse. Ved å være forberedt og skape en trygg og rolig tilvenningsprosess, kan du hjelpe barnet ditt med å få en god start i barnehagen.

Husk at alle barn er forskjellige og kan trenge ulik tid for å venne seg til den nye hverdagen. Med tålmodighet, kjærlighet og støtte vil barnet ditt snart føle seg hjemme i barnehagen og glede seg til hver nye dag med lek og læring!